Često postavljana pitanja

Koji su e-izvori pretplaćeni u nacionalnoj licenci u razdoblju od 2016. – 2021.?

Popis pretplaćenih e-izvora od 2016. – 2021. godine preuzmite ovdje.

Tko ima pravo pristupa e-izvorima?

Pravo na pristup e-izvorima u nacionalnoj licenci imaju javne ustanove u sustavu znanosti i visokog obrazovanja upisane u Upisnik znanstvenih organizacija pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH. To se odnosi na javna državna sveučilišta s pripadajućim sastavnicama, javna veleučilišta i javne znanstvene institute.

Ustanove iz sustava znanosti
Ustanove iz sustava visokog obrazovanja

Kako se ostvaruje pristup e-izvorima?

Pristup e-izvorima s računala matične institucije osiguran je izravno putem IP adresa računala.

Što je IP adresa?

IP (Internet Protocol) jedinstvena je adresa svakog uređaja spojenog na mrežu. IP adresu čine četiri broja u decimalnom obliku međusobno odvojena točkama (npr. 161.53.243.75).

Kako pristupiti e-izvorima izvan IP raspona institucije?

Udaljeni pristup e-izvorima izvan institucije moguće je ostvariti putem NSK proxy poslužitelja i Shibboleth prijave. U oba slučaja pristup se ostvaruje pomoću elektroničkog AAI@EduHr identiteta koji imaju zaposlenici, nastavnici i studenti svake ustanove iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Upute za udaljeni pristup putem proxy poslužitelja

Upute za pristup putem Shibboletha možete pronaći u detaljnijem opisu svakog pojedinog e-izvora ukoliko je taj način pristupa omogućen za pojedini e-izvor:

Također, udaljeni pristup se može ostvariti i jednostavnom registracijom na samoj korisničkoj stranici izdavača čija se baza podataka želi koristiti.

Važno je naglasiti da je udaljeni pristup i određeni način pristupa (npr. Shibboleth ili izrada individualnog korisničkog računa registracijom) moguć samo onim bazama čiji izdavači to omogućuju.

Mogu li umirovljeni znanstvenici biti u sustavu AAI@EduHr identiteta?

Ustanova, sukladno svojoj propisanoj proceduri za informacijsko održavanje imenika, može određeni period ostaviti elektronički identitet i umirovljenim djelatnicima (osobito u slučaju ako su vanjski suradnici). Također se pruža mogućnost da profesori, ako su registrirani znanstvenici, ostvare svoje pravo na elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

Upute za dobivanje elektroničkog AAI@EduHr identiteta dostupne su ovdje.

Jesu li svi e-izvori dostupni svima?

Nisu. Svima su dostupni oni e-izvori koji se nalaze u okviru nacionalne licence (takvih je većina) i e-izvori u otvorenom pristupu, a pristup ostalim e-izvorima imaju samo korisnici čija matična institucija pretplaćuje pristup vlastitim sredstvima i za potrebe svojih zaposlenika, nastavnika, studenata…

Informaciju o dostupnosti e-izvora potražite u detaljnijem opisu svakog pojedinog e-izvora.

Kako možete saznati koje e-izvore pretplaćuje samo vaša matična institucija?

Informacije o tome možete dobiti u knjižnici svoje matične institucije.

Kako se može doći do radova koji su objavljeni u starijim godištima časopisa, a koja nisu obuhvaćena pretplatom?

Savjetujemo da pretražite dostupne kataloge knjižnica u Hrvatskoj zbog mogućnosti da određena knjižnica posjeduje traženi časopis u svom fondu, uključujući i starije brojeve. Ukoliko pretraga nema rezultata, na raspolaganju vam je uvijek dostupna usluga međuknjižnične posudbe iz inozemstva koju možete tražiti u knjižnici svoje matične institucije ili ovdje.

Kako i kome predložiti nove e-izvore za nabavu?

Prijedloge dostavljate u knjižnicu svoje institucije. Međutim, važno je naglasiti da mora postojati iskazana potreba za određenim e-izvorom iz više institucija RH da bi se određeni e-izvor pretplatio na nacionalnoj razini.

Kome se obratiti u slučaju problema s pristupom na određenu bazu podataka ili zbirku e-časopisa?

Obratiti se možete prvenstveno knjižnici svoje matične institucije, a zatim i nama putem kontakt obrasca ili na broj telefona: 01 6164 172; e-mail baze@nsk.hr.