Često postavljana pitanja

Koje su baze bile pretplaćene u 2016.?

Popis pretplaćenih baza u 2016. preuzmite ovdje.

Koje su baze bile pretplaćene u 2017.?

Popis pretplaćenih baza u 2017. preuzmite ovdje.

Koje su baze bile pretplaćene u 2018.?

Popis pretplaćenih baza u 2018. preuzmite ovdje.

Tko ima pravo pristupa bazama podataka?

Pravo na pristup bazama podataka imaju javne ustanove u sustavu znanosti i visokog obrazovanja upisane u Upisnik znanstvenih organizacija pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH.

Ustanove iz sustava znanosti
Ustanove iz sustava visokog obrazovanja

Kako se ostvaruje pristup bazama?

Pristup bazama podataka s računala matične institucije osiguran je izravno putem IP adresa računala.

Što je IP adresa?

IP (Internet Protocol) jedinstvena je adresa svakog uređaja spojenog na mrežu. IP adresu čine četiri broja u decimalnom obliku međusobno odvojena točkama (npr. 161.53.243.75).

Kako pristupiti bazama podataka izvan IP opsega institucije?

Pristup bazama podataka izvan institucije moguće je ostvariti putem NSK Proxy servera i Shibboleth prijave. U oba slučaja pristup se ostvaruje putem elektroničkog AAI@EduHr identiteta koji imaju zaposlenici, nastavnici i studenti svake ustanove iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Također, udaljeni pristup se može ostvariti i jednostavnom registracijom na samoj korisničkoj stranici izdavača čija se baza podataka želi koristiti.

Važno je naglasiti da je udaljeni pristup i određeni način pristupa (npr. Shibboleth ili izrada individualnog korisničkog računa registracijom) moguć samo onim bazama čiji izdavači to omogućuju.

Mogu li umirovljeni znanstvenici biti u sustavu AAI@EduHr identiteta?

Ustanova, sukladno svojoj propisanoj proceduri za informacijsko održavanje imenika, može određeni period ostaviti elektronički identitet i umirovljenim djelatnicima (osobito u slučaju ako su vanjski suradnici). Također se pruža mogućnost da profesori, ako su registrirani znanstvenici, ostvare svoje pravo na elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

Upute za dobivanje elektroničkog AAI identiteta dostupne su ovdje.

Jesu li sve baze podataka dostupne svima?

Nisu. Svima su dostupne one baze koje se nalaze u okviru nacionalne licence (takvih je većina) i baze u otvorenom pristupu, a pristup ostalim bazama imaju samo korisnici čija matična institucija pretplaćuje pristup vlastitim sredstvima i za potrebe svojih zaposlenika, nastavnika, studenata…

Informaciju o dostupnosti baza podataka potražite u opisu svake pojedine baze.

Kako možete saznati koje baze pretplaćuje samo vaša matična institucija?

Informacije o tome možete dobiti u knjižnici svoje matične institucije.

Kako se može doći do radova koji su objavljeni u starijim godištima časopisa, a koja nisu obuhvaćena pretplatom?

Savjetujemo da pretražite dostupne kataloge knjižnica u Hrvatskoj zbog mogućnosti da određena knjižnica posjeduje traženi časopis u svom fondu, uključujući i starije brojeve. Ukoliko pretraga nema rezultata, na raspolaganju vam je uvijek dostupna usluga međuknjižnične posudbe iz inozemstva koju možete tražiti u knjižnici svoje matične institucije ili ovdje.

Kako i kome predložiti novi naslov ili bazu podataka za nabavu?

Prijedloge dostavljate u knjižnicu svoje institucije. Međutim, važno je naglasiti da mora postojati iskazana potreba za određenom bazom iz više institucija RH da bi se baza podataka pretplatila.

Kome se obratiti u slučaju problema s pristupom na određenu bazu podataka?

Obratiti se možete prvenstveno knjižnici svoje matične institucije, a zatim i nama putem kontakt obrasca ili na broj telefona: 01 6164 172; e-mail baze@nsk.hr.