Nabava e-izvora za 2022. godinu – isprika zbog objave netočnih informacija o financiranju e-izvora iz državnog proračuna

Objavljeno: 20. 7. 2022.

 

 

 

 

Poštovani pratitelji newslettera,

 

želimo vam se ispričati zbog netočne informacije koja je 18. srpnja 2022. godine objavljena na portalu baze.nsk.hr kao i u newsletteru kojeg ste toga datuma primili, a na temu financiranja e-izvora te želimo zahvaliti svima koji su nam na pogrešku ukazali.

 

Do pogreške je došlo zbog krive interpretacije suradnice trenutno odsutne voditeljice nabave e-izvora, a koja je obavijest priredila i objavila, zbog čega se još jednom ispričavamo na netočnoj informaciji da su sredstva za financiranje e-izvora u državnom proračunu smanjena.

 

Kako Vam je vjerojatno poznato, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda provodila je projekt Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori koji je završio, a u okviru njega su tijekom njegova trajanja nabavljani e-izvori. Nakon završetka projekta nabavka istih nastavila se financirati isključivo iz proračuna, a sredstva za njihovu nabavu povećana su u odnosu na sredstva koja su se iz državnog proračuna izdvajala prije i tijekom provedbe spomenutog projekta. Očekivano ona su i manja u ukupnom iznosu jer se iz državnog proračuna financira samo nabava e-izvora, dok je projekt obuhvaćao i niz drugih projektnih aktivnosti.

 

Nabava se pokreće i završava tijekom cijele godine, ovisno o prethodnom razdoblju ugovora i vrši se prema prioritetnoj listi koju je donijelo Savjetodavno povjerenstvo sastavljeno od znanstvenika iz raznih područja znanosti i ustanova. Do kraja 2022. ostaje pokretanje nabava još nekih časopisa kojima će isteći pretplata.

 

Knjižnica uspješno surađuje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kako bi odgovorila na potrebe hrvatske znanstvene i akademske zajednice te vjerujemo da će se već tijekom jeseni 2022. godine uspostaviti i dodatni modeli za financiranje, a kako bi se i još povećala sredstva za nabavu e-izvora.

 

Ispričavamo se još jednom na nepotpunim i dijelom netočnim informacijama.

 

Marketing i komunikacije NSK