Ograničen pristup središnjim sustavima AAI@EduHr iz inozemstva: EZproxy i Shibboleth

Objavljeno: 18. 3. 2020.

Sveučilišni računski centar (Srce) obavijestio je znanstvenu i akademsku zajednicu da je zbog kibernetičkih napada na središnje sustave AAI@EduHr do daljnjega onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH, onim sustavima u nadležnosti Srca i CARNET-a koja se oslanjaju na sustav AAI@EduHR.

 

Slijedom navedenog, udaljeni pristup putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave do daljnjega neće biti moguć korisnicima koji se trenutačno nalaze u inozemstvu.

 

Korisnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji se trenutačno nalaze u Hrvatskoj i dalje su dostupne baze podataka i zbirke časopisa putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave za udaljeni pristup.

 

Odabirom opcije Proxy na glavnom izborniku Portala e-izvori i nakon unosa svojih AAI korisničkih podataka, ponudit će Vam se popis baza podataka i zbirki e-časopisa u nacionalnoj licenci koje su dostupne putem proxy servera. Odaberite željeni e-izvor i pristupite pretraživanju.

 

Shibboleth prijava omogućena je odabirom i odlaskom na željenu bazu podataka putem Portala e-izvori. Na web stranici odabrane baze pronađite Log in/Institutional log in/Shibboleth te u padajućem izborniku ili u tražilici pronađite ili upišite AAI@EduHr – Croatian Research and Education Federation ili naziv svoje ustanove (University of…. Faculty/Academy/Institute…). Unosom svojih AAI korisničkih podataka moći ćete pristupiti pretraživanju.

 

U opisu svake baze nalaze se detaljnije upute za prijavu putem Shibboletha.

 

Udaljeni pristup putem Shibboleth prijave omogućen je za sljedeće baze podataka:

 

Nacionalna licenca:

EBSCOhost:  CAB Abstracts, CINAHL with Full Text,  Inspec,  MathSciNet, PsycARTICLES,  PsycINFO

Cambridge Journals

Ovid: Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

IEEE/IE Electronic Library (IEL) / MIT Press eBooks

IOPscience extra

JSTOR

Karger eJournal Collection

Scopus

SpringerNature Journals Complete Collection

Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection and Journal & Highly Cited Data

 

Sveučilište u Zagrebu:

ProQuest: ProQuest Central, Academic Complete, Academic Video Online, ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT), Social Science Premium Collection

InCites

EBSCO: RILM Abstracts of Music Literature with Full Text

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.