Pretplaćena platforma objedinjenog pretraživanja e-izvora: Summon

Objavljeno: 6. 4. 2022.

 

 

Nakon okončanja postupka javne nabave pretplaćena je nova platforma objedinjenog pretraživanja e-izvora, discovery servis  Summon koji će zamijeniti dosadašnju dostupnu platformu EBSCO Discovery Service (EDS).

 

Korištenjem jednog polja za pretraživanje putem discovery servisa Summon bit će moguća objedinjena pretraga svih dostupnih pretplaćenih e-izvora u nacionalnoj licenci, e-izvora dostupnih na pojedinim hrvatskim sveučilištima, e-izvora u otvorenom pristupu te skupnog digitalnog repozitorija Dabar.

 

Prednosti objedinjenog pretraživanja putem discovery servisa su jednostavniji i brži pronalazak relevantnih rezultata, veća vidljivost i dostupnost cjelovitog teksta u raznim e-izvorima, dostupnost kontakta za korisničke upite te informacija o mogućnostima međuknjižnične posudbe na jednom mjestu i slično.

 

Platformu Summon moći će koristiti svi članovi hrvatske znanstvene i akademske zajednice – nastavnici, zaposlenici i studenti, a korištenje će biti omogućeno direktno s računala u javnim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja RH, kao i upisom AAI@EduHr elektroničkog identiteta u svrhu pretraživanja izvan ustanova.

 

Pristup Summonu bit će dostupan na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu te na mrežnim stranicama pojedinih sveučilišnih knjižnica i Instituta Ruđer Bošković.

 

Budući da je u tijeku tehnička implementacija platforme koja će trajati narednih 30-45 dana, pravodobno ćemo vas obavijestiti čim Summon bude u funkciji i dostupan za korištenje. U međuvremenu je na Portalu e-izvori dostupna platforma EDS koja obuhvaća rezultate pretrage iz trenutačno dostupnih baza podataka na platformi EBSCOhost.

 

U slučaju dodatnih pitanja, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.