Clarivate Analytics – Kopernio (plugin)

Objavljeno: 4. 7. 2019.

Poštovani,

 

donosimo vam informacije o alatu tvrtke Clarivate Analytics koji bi vam mogao biti od značajne koristi prilikom služenja bazama podataka i e-časopisima trenutačno dostupnim u pretplati, kao i onih u otvorenom pristupu.

 

Vaši istraživači i znanstvenici mogu izgubiti mnogo vremena pokušavajući pristupiti cjelovitim tekstovima PDF-ova članaka na koje imaju pravo pristupa i čitanja.

 

Kopernio je besplatan dodatak internet pregledniku (plugin) koji štedi dragocjeno vrijeme pružanjem pristupa najboljoj dostupnoj verziji članka u časopisima koje pretplaćuje vaša knjižnica, kao i članaka u otvorenom pristupu – jednim klikom.

 

Kako Kopernio može pomoći vašoj ustanovi:

 

– Povećanjem korištenja i time povećanjem vrijednosti trenutačnih časopisnih pretplata

– Pronalaženjem najbolje zakonski dostupne verzije istraživačkog članka koji nije obuhvaćen pretplatom

– Smanjenjem prekida pristupa sadržaju tijekom promjena u pretplatama i povećanjem korištenja članaka u otvorenom pristupu.

 

Kako funkcionira Kopernio?

 

Kopernio koristi vašu postojeću infrastrukturu za provjeru autentičnosti, omogućujući jednostavan pristup pretplatama časopisa za vaše korisnike, a funkcionira u okviru same ustanove i izvan nje.

 

Kada se koristi u prostorima ustanove, Kopernio se izravno povezuje s poslužiteljima izdavača i postavlja zahtjeve iza ovlaštenog IP opsega vaše ustanove. Za pristup izvan ustanove, Kopernio koristi proxy knjižnice ili Shibboleth kako bi omogućio besprijekoran pristup. Ovaj plugin zahtijeva minimalnu konfiguraciju u knjižnici – nije potrebno posebno slati pojedinosti o vašem fondu.

 

Ovaj alat koristi više od 200.000 znanstvenika u više od 2.000 ustanova širom svijeta.

 

Kopernio je dio grupe Web of Science Group (uz Web of Science, Publons i EndNote) tvrtke Clarivate Analytics, a detaljnije informacije o Koperniu možete saznati ovdje.