EBSCO Discovery Service (EDS)

Objavljeno: 1. 8. 2016.

Poštovani kolege i kolegice,

 

sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je izdavač EBSCO Information Services omogućio korištenje aplikacije EBSCO Discovery Service (EDS) prilagođene svakoj pojedinoj instituciji.

 

EDS je sučelje za objedinjeno pretraživanje svih e-izvora koji su dostupni na vašim institucijama. Sve baze koje su dostupne na pojedinim Sveučilištima i ustanovama te slobodni mrežni izvori sada su pretraživi korištenjem jednog polja.

 

Pretraživanje je ovim putem znatno brže i jednostavnije te dobivate relevantne rezultate dostupne u raznim izvorima na mreži ili bazama podataka.

 

Objedinjeno pretraživanje, EDS, mogu koristiti svi pripadnici pojedine sveučilišne zajednice i institucije: studenti, nastavnici i zaposlenici. Korištenje je omogućeno direktno s računala u institucijama, te logiranjem AAI@EduHr identitetom za pretraživanje izvan sustava.

Ovdje možete odabrati svoju instituciju na padajućem izborniku za pretraživanje izvan sustava.

 

Putem Portala elektroničkih izvora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu moguće je u padajućem izborniku odabrati jedno od 8 Sveučilišta (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever), Institut Ruđer Bošković ili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu za ostale institucije izvan sastavnica pojedinih Sveučilišta.

Na svakom korisničkom računu je, osim bazama u sklopu nacionalne licence, omogućen pristup i bazama koje pretplaćuje samo pojedino Sveučilište.

 

Svim drugim knjižnicama i institucijama je također omogućena implementacija EDS okvira za pretraživanje, kao i mogućnost uključivanja dodatnih sadržaja u okvire pretrage.

 

Institucija koja odabere instalaciju EDS okvira za pretraživanje dobiva pristup bazama s nacionalnom licencom, bazama koje pretplaćuje Sveučilište u čijem se sastavu nalazi, ali i mogućnost pristupa onim bazama koje pretplaćuje vlastitim sredstvima.

 

Za prethodno navedeno slobodno se direktno obratite gospodinu Daliboru Paraću u EBSCO na e-mail: dparac@EBSCO.COM.