Online panel diskusija: Future Pathways of Croatian Research

Objavljeno: 25. 11. 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obavještavamo vas da će se 3. prosinca 2020. u 10:00 sati održati online panel diskusija “Future Pathways of Croatian Research osmišljena u suradnji tvrtke Elsevier i Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju – ZNAK.

 

Vodeći lider u istraživanju i analitici, Elsevier je krajem 2019. godine pokrenuo pro bono projekt kako bi se stekao uvid u hrvatski istraživački potencijal, a temeljem rezultata utvrdio uspjehe, izazove i mogućnosti za poboljšanje istraživanja u Hrvatskoj.

 

U izvješću “A research landscape assessment of Croatia” Elsevier zaključuje kako je Hrvatska uspješno unaprijedila vlastiti istraživački potencijal, povećavajući znanstveni učinak u razdoblju 2014. – 2018. za 3,6%, što je znatno iznad svjetskog prosjeka od 1,6%. No, u usporedbi s drugim zemljama Hrvatska zaostaje u nekoliko ključnih područja, uključujući zagovaranja povećanja financiranja istraživanja i poticanja istraživača na povećanje stručnosti i iskorištavanje mreža istraživačkih mogućnosti izvan Hrvatske – i vraćanje znanstvenog iskustva u Hrvatsku za daljnji napredak u hrvatskim istraživačkim ciljevima.

 

Online panel diskusija “Future pathways of Croatian research” okupit će hrvatske i međunarodne stručnjake koji će raspravljati o izazovima istraživanja u Hrvatskoj.

 

Panelisti su:

 

prof. John T. Green, bivši glavni operativni direktor Imperial College iz Londona, a sada emeritus profesor na Queens ’College Cambridge iz Ujedinjenog Kraljevstva

dr. sc. Irena Martinović Klarić, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost

Marat Fatkhullin, potpredsjednik istraživačkog odjela iz Elseviera

dr. Gunnar Sivertsen, istraživač s Nordijskog instituta za studije inovacija, istraživanja i obrazovanja

prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

prof. dr. sc. Vladimir Mrša, predsjednik Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju – ZNAK

dr. Jorg Hellwig, analitičar iz Elseviera

 

Detaljnije informacije o ovom događaju možete pročitati ovdje, kao i na Facebook stranici.

 

Pozivamo vas da prisustvujete ovoj raspravi i prijavite svoje sudjelovanje putem obrasca za prijavu.