Top 100 najpopularnijih akademskih radova u 2016.

Objavljeno: 20. 12. 2016.

Poštovani,

 

prenosimo vam zanimljiv članak o 100 objavljenih znanstvenih radova u 2016. godini koji su privukli najviše pažnje i potaknuli rasprave ne samo u akademskim krugovima, već i u raznim medijima, blogovima, Wikipediji, društvenim mrežama (uključujući Twitter, Reddit i Facebook), te na tzv. peer-review forumima na kojima se okupljaju stručnjaci komentirajući radove.

 

Tvrtka Altmetric sastavila je ovu listu praćenjem i mjerenjem aktivnosti vezanih za akademska istraživanja na temelju stotina tisuća on-line komunikacija mjesečno, služeći se metodom altmetrije.

 

Altmetrija je relativno nova alternativna metoda praćenja utjecaja znanstvenih istraživanja u širem društvenom kontekstu, a čime nadopunjava “klasične” faktore utjecaja i citiranost. Altmetrijom se prikupljaju i analiziraju podaci s društvenih mreža, javno dostupnih dokumenata, novinskih portala i časopisa te drugih mrežnih mjesta na osnovu čega se dobiva jasnija slika u kontekstu odjeka pojedinog rada čak i šire nego u samoj akademskoj zajednici.